Skydda dig mot bedrägerier

Bedragare tar ständigt till nya knep för att lura vanliga människor och utnyttja deras förtroende. Genom att utge sig för att vara från polisen, banker eller andra myndigheter når de nya nivåer av sofistikering i sina bedrägerier. Detta har lett till ökad oro och medvetenhet bland allmänheten men det krävs mer än bara vaksamhet för att skydda sig mot dessa bedrägerier.

Utger sig för att vara från polisen

Allt fler bedragare utger sig för att ringa från polisen. De använder skrämseltaktik för att lura sina offer. De kan genom att påstå att offret är inblandat i en brottsutredning eller att deras bank-id har blivit kapat, försöka få offret att logga in med sitt bank-id för att byta lösenord på en falsk webbplats. För att skydda dig, verifiera alltid myndighetspersonens identitet och ring tillbaka, lita inte på uppgivna länkar eller telefonnummer och skydda ditt bank-id. Anmäl alltid misstänkta bedrägerier till polisen.

Bedragare söker säljare på andrahandsmarknaden

Bedragare som söker säljare på andrahandsmarknaden är en annan vanlig taktik. De utger sig ofta för att vara intresserade köpare och kontaktar säljare via annonser eller plattformar. Genom att skapa en falsk identitet och vinna säljarens förtroende, försöker de sedan lura dem att skicka varan innan betalning. Det är viktigt att vara vaksam och att få köparens identitet verifierad innan man går vidare i en affär.

Bedrägerier inom teknisk support

Bedrägerier inom teknisk support är ett omfattande problem där bedragare använder skrämseltaktik för att lura dig till onödig teknisk support för att eventuellt åtgärda problem med din enhet eller programvara som egentligen inte existerar. Bedragarna kan ringa dig direkt på telefonen och låtsas vara representanter för ett teknikföretag. De kan till och med förfalska nummerpresentationen så att det ser ut som ett riktigt telefonnummer från supporten från ett företag som du litar på. I värsta fall försöker de stjäla din personliga eller ekonomiska information. Om du tillåter dem att fjärransluta till din dator för att utföra denna “korrigering” installerar de ofta en skadlig kod, utpressningstrojaner eller andra oönskade program som gör att de kan stjäla din information eller skada dina dator eller din enhet.

Du ska vara misstänksam om du råkar ut för följande:

  • Om du blir ombedd att logga in med bank-id.
  • Om du får ett samtal från polisen eller banken om att du har blivit lurad.
  • Om du blir ombedd att identifiera dig online.
  • Om du blir ombedd att skicka eller betala för en vara via en extern länk.

Support – tala med en personlig handläggare

Om du har din hemförsäkring hos WaterCircles så får du kostnadsfritt support från vår samarbetspartner Tenerity som hjälper dig med dina frågor kring detta område, stoppar bedrägerier och ger råd rörande id-kapning, nätspridning etc.

Källa: Tenerity

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *