När du kör på vägarna är risken för stenskott alltid närvarande, och dess konsekvenser kan vara både kostsamma och irriterande. Men med rätt försäkring kan du hantera en sådan situation mycket bättre. Vi reder ut hur det funkar med stenskott & försäkring; vad du kan göra för att förhindra att stenskott uppstår, och vad du ska göra om skadan är framme.
Om skadan är framme
Oavsett hur försiktig du är, kan stenskott vara oundvikliga. När du väl har fått ett stenskott är det viktigt att agera snabbt för att förhindra ytterligare skador. Stenskott kan vara små till att börja med, men kan snabbt utvecklas till större sprickor som kan vara kostsamma att reparera.
Åtgärda på en gång
Så fort du upptäcker ett stenskott bör du applicera ett stenskottsplåster för att förhindra att smuts och vatten tränger in i glaset, vilket kan förvärra situationen. Därefter är det viktigt att boka en tid med en glasverkstad så snart som möjligt. Ju längre du väntar, desto större risk finns det att skadan förvärras, vilket kan leda till att hela rutan behöver bytas ut – ett dyrt och mindre miljösmart val.
Så hjälper din försäkring vid stenskott
Om du har tecknat bilförsäkring hos oss ersätts glasskador på din bil. Du betalar alltså 0 kronor i självrisk vid stenskott med vår försäkring. När ett stenskott uppstår kan du vända dig till våra samarbetspartners, Carglass och Ryds Bilglas, för reparation eller byte av vindruta. De kan hjälpa dig att snabbt och effektivt åtgärda skadan, vilket minimerar de kostnader och besvär som är förknippade med stenskott. Observera att du behöver ha en halvförsäkring eller en helförsäkring för att din försäkring ska täcka stenskott. Samma villkor för stenskott gäller för vår miljöbilsförsäkring och husbilsförsäkring.
Beställ gratis stenskottsplåster & boka tid för reparation
Risk för underkänd besiktning
Ett ouppmärksammat stenskott kan leda till en spricka, och om sprickan befinner sig i förarens synfält kan detta leda till underkänd besiktning. Det är därför viktigt att du åtgärdar stenskott så snart som möjligt för att förhindra potentiella problem vid en framtida bilbesiktning.
Vad kostar det att laga stenskott?
Det kostar ungefär 1 000 kronor att laga stenskott. Kostnaden kan variera beroende på skadans storlek och placering samt vilken verkstad du väljer att gå till. Med vår försäkring är självrisken för stenskott 0 kronor, vilket innebär att den inte kostar dig någonting.
Vilka stenskott går att laga?
Om stenskottet är mindre än en tvåkrona och inte ligger i synfältet, går det oftast att laga. Placering och storlek på skadan är avgörande faktorer som påverkar om en reparation är möjlig eller om det är nödvändigt att byta ut hela vindrutan.
Stenskott i synfältet
Stenskott i synfältet är särskilt problematiska, eftersom de kan påverka din sikt när du kör och utgör därmed en risk både för dig och andra medtrafikanter. I dessa fall rekommenderas du byta vindrutan helt; reparationer av stenskott i synfältet kan lämna synliga spår som kan vara störande för dig som förare.
Stenskott på lacken
Stenskott på lacken kan leda till att färgen flagnar och området börjar rosta över tid om det inte åtgärdas. För att få skadan ordentligt åtgärdad bör du behandla dessa skador så snart som möjligt efter att de inträffar – antingen genom att fylla i skadan med lackstift eller genom att besöka en bilverkstad.
Förhindra att stenskott uppstår
Att undvika stenskott helt och hållet är svårt, men vissa förebyggande åtgärder kan minska risken. Till exempel genom att hålla avstånd till framförvarande fordon, undvika att köra bakom lastbilar och att sänka hastigheten på grusvägar. Så här kan du göra om du drabbas av stenskott och för att förhindra risken för att stenskott uppstår:
- Håll avstånd till de bilar som ligger framför dig
- Sänk farten vid möte med andra bilar när du kör på grusväg
- Använd stenskottsplåster vid skador eller sprickor i vindrutor
- Undvik förvärrad skada genom att åtgärda skadan så snabbt som möjligt
Ökade risker för stenskott för under våren
Våren medför ofta en ökad risk för stenskott på grund av smältvatten och grus som används för att öka väggreppet under vintermånaderna.