Vad du behöver tänka på om du reser bort

Påskledigheten närmar sig och det är flera av oss som planerar att resa bort, både inom landet och utomlands. Vi har därför sammanställt ett antal tips på vad du bör tänka på i försäkringsväg, oavsett om du ska på skid-, sol- eller citysemester.

  • I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring som är viktig att ha när du befinner dig på resande fot. Det är endast de som är skrivna och bor på adressen som omfattas av hemförsäkringen. Du behöver informera ditt försäkringsbolag vilka som ska omfattas av din hemförsäkring och därmed reseförsäkringen.
  • Reseförsäkringen kan exempelvis ge dig ekonomisk ersättning om någon stjäl dina skidor eller om du skulle bli sjuk och är i behov av läkarvård. Reseförsäkringen börjar gälla fr.o.m. den tidpunkt som du lämnar ditt hem för resan.
  • Om du skulle ha oturen att råka ut för en olycka som leder till medicinsk invaliditet, så är det även bra att ha en olycksfallsförsäkring. Hemförsäkringens reseskydd inkluderar sjukhuskostnader och läkarvård, men en olycksfallsförsäkring ger dig skydd om du inte blir bra efter olyckan. Olycksfallsförsäkringen täcker alltså om du skulle få bestående men eller bli funktionsnedsatt.

Läs mer om vår olycksfallsförsäkring

  • Ta med ditt försäkringsbevis från ditt försäkringsbolag samt ditt EU-kort om du reser inom EU/EES, Schweiz eller Storbritannien.
  • Om du behöver uppsöka läkarvård på resan, tänk på att ta med ditt läkarintyg hem.
  • I det fall du drabbas av en plötslig olycka eller sjukdom och befinner dig i utlandet, ring larmcentralen SOS International på +45 70 10 50 50 så hjälper de dig.
  • Tänk på att inte checka in stöldbegärlig egendom, t.ex. klockor, smycken och datorer, då får du nämligen inte ersättning om de skulle bli stulna. Denna typ av ägodelar ska förvaras i ditt handbagage.
  • Om du planerar att åka på golfresa kan det vara bra att teckna vårt golftillägg. Med golftillägget kan du få ersättning på upp till 30 000 kr om din golfutrustning skulle bli stulen eller skadad, utöver de 10 000 kr som ingår i hemförsäkringen.

Resa till Italien

Från och med förra året behöver de som åker till Italien för att åka skidor en ansvarsförsäkring. Om du blir påkommen utan försäkring kan du få böta eller få ditt liftkort indraget. Ansvarsförsäkringen ingår i hemförsäkringen.

Läs mer om vår hemförsäkring