Hemförsäkring som inneboende – vad gäller?

Som inneboende hyr du in dig i någon annans bostad – antingen ett rum eller ett lite större utrymme. Du bor alltså tillsammans med din hyresvärd som troligtvis har en egen hemförsäkring. Som inneboende kan du be hyresvärden att lägga till dig i dennes försäkring eller teckna en egen. Här reder vi ut vad som gäller.

Vad innebär inneboende?

Att vara inneboende innebär att du delar bostad med din hyresvärd. Du har ett eget rum, men tillgång till gemensamma utrymmen som kök och badrum. Om du hyr hela bostaden, och din hyresvärd inte bor på adressen, räknas det som andrahandsuthyrning.

Som inneboende är du inte berättigad till bostadsbidrag.

Egen hemförsäkring som inneboende

Du vill ha en hemförsäkring även som inneboende. Om du och din hyresvärd inte delar hushåll omfattas du normalt sett inte av hyresvärdens försäkring. Genom att teckna en egen hemförsäkring får du ett personligt skydd för dina tillhörigheter samt ansvarsskydd och rättsskydd. Det kan vara särskilt viktigt om du har värdefulla saker som du förvarar i bostaden, om du vill vara försäkrad under resa eller vill få ersättning för kostnader i samband med en eventuell tvist.

Eftersom du inte äger bostaden krävs inget bostadsrättstillägg, även om ditt boende tekniskt sett är en bostadsrätt.

Kan man dela försäkring med hyresvärden?

Beroende på vilket försäkringsbolag din hyresvärd har, kan det finnas möjlighet för hen att lägga till dig i sin försäkring. Det kan vara ett alternativ om du vill få samma skydd som din hyresvärd. För att säkerställa att du får en försäkring som är anpassad efter dina behov och förutsättningar är det bättre att teckna en egen.

Hyr du ut ett rum? Tänk på detta!

För dig som hyresvärd är det viktigt att informera din försäkringsgivare om att du hyr ut en del av din bostad då det kan påverka villkoren i din befintliga försäkring. På WaterCircles gäller inte din försäkring för inneboende, så om du har försäkrat ditt hem hos oss är det bra att kommunicera detta till din hyresgäst.

När du flyttar ihop med din partner

Ska du och din partner bli sambor? Grattis, vad kul! Detta är också ett bra tillfälle att gemensamt se över ert försäkringsbehov och säkerställa att ni både har ett fullgott skydd. Den av er som står på hemförsäkringen i bostaden i dag kan enkelt lägga till den andra i sin försäkring. Det kan också finnas anledning att vilja teckna en helt ny, gemensam hemförsäkring. Kanske flyttar ni till en helt ny bostad?

Inneboende hos föräldrarna?

Du som ännu inte har flyttat hemifrån behöver mest troligt inte teckna en egen försäkring då chansen är stor att du redan är medförsäkrad i dina föräldrars hemförsäkring. Vid tillfälligt boende hos dina föräldrar kan du be dem lägga till dig på deras försäkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *