Testa din brandvarnare

Brandvarnare är en mycket billig livförsäkring och ett enkelt sätt att brandsäkra hemmet på. Även om du och din familj snabbt kan ta er ut ur bostaden, kan en brand i hemmet få stora konsekvenser.

Har ni tecknat en hemförsäkring och vad täcker den?

Läs om vad som ingår i vår hemförsäkring och villaförsäkring eller kontakta oss så berättar vi mer.

Brandsäkra hem med brandvarnare

De flesta bostadsbränder uppstår på natten. Därför är det viktigt att du har en fungerande brandvarnare som kan väcka dig och din familj när en brand eller rökutveckling uppstår medan ni sover. Ta därför hand om din brandvarnare och testa den kontinuerligt. Här är en checklista på sådant som du bör tänka på:

LÄS OCKSÅ! Brandsäkra hemmet med enkla medel.

1. Välj rätt brandvarnare

Det finns olika typer av brandvarnare – joniserande och optiska brandvarnare. Det spelar ingen roll vilken du väljer, det viktigaste är att du ser till att brandvarnaren har den svenska standardmärkningen: SS-EN 14604. Om du bor i en villa med flera våningar kan det vara lämpligt att montera seriekopplade brandvarnare. Då larmar alla, oavsett vilken brandvarnare det är som detekterar röken. Ni kan då sova gott i vetskap om att ni, om ni sover på övre våningsplan, skulle upptäcka branden i god tid även om den uppstår på bottenvåning.

2. Brandvarnare – placering

Rök stiger uppåt. Placera brandvarnaren i taket och minst 50 cm från väggen, gärna i anslutning till sovrummet så att du vaknar när brandvarnaren utlöses. Har du flera våningar – placera en på varje våning. Här kan det som sagt vara aktuellt med seriekopplade brandvarnare.

Om du inte har möjlighet att montera brandvarnare i taket, går det att montera den på väggen, cirka 15 cm från taket. Observera att det kan ta längre tid för väggmonterade brandvarnare att utlösa ett larm – montera i första hand därför dina brandvarnare i taket.

Mobilladdare och USB-laddare har blivit en av de vanligaste brandorsakerna i bostäder. Om du laddar din mobiltelefon, surfplatta eller annan elektronisk utrustning nattetid i det rum där du sover, bör du därför definitivt placera en brandvarnare inne i sovrummet.

3. Kontrollera batterierna

Byt batteri årligen eller när den ger ifrån sig ett pip. Ett tips är att ta för vana att byta batterier när du till exempel tar fram adventsljusstaken. Ha extra batterier hemma och be om hjälp med batteribyte om det är besvärligt. En brandvarnare utan batteri har ingen funktion och kan få betydelse för om din hemförsäkring gäller eller inte.

Kom ihåg! Testa så att brandvarnaren fungerar när du har satt i de nya batterierna. Det gör du genom att trycka på den testknapp som finns på brandvarnaren.

4. Testa brandvarnare ofta

Testa brandvarnaren ofta, särskilt när du varit hemifrån en längre tid, till exempel på en resa. Du testar den genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal, fungerar den. Om den inte larmar måste du antingen byta batteri eller hela brandvarnaren. Om du har flera brandvarnare hemma är det stor sannolikhet att batterierna på dessa har bytts ut ungefär samtidigt. Kontrollera därför batteriet på alla brandvarnare i hemmet i samband med att du byter, även om du bara byter batteri på en.

5. Rengör brandvarnaren

Rengör brandvarnaren minst en gång om året. Dammsug och torka av den på utsidan. En ren brandvarnare är en fungerande brandvarnare. I samband med rengöring bör du också, återigen, testa så att den fungerar.

6. Ta med en brandvarnare när du är på resa

I många länder, dit vi reser som turister, finns inte samma brandskyddslagar som vi är vana vid här i Sverige. När du är ute och reser och ska övernatta, ta gärna med en resebrandvarnare. Det är en billig livförsäkring som kan rädda livet på dig, dina medresenärer och andra som bor i samma byggnad.

Källa: Dinsäkerhet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *