Testa din brandvarnare

10 december, 2014 | Kommentera

Brandvarnare är en mycket billig livförsäkring. Ta därför hand om den och testa den då och då. Här är en checklista på vad du bör tänka på:

1. Välj rätt

Det finns olika typer av brandvarnare – joniserande och optisk. Det spelar ingen roll vilken du väljer. Se dock till att brandvarnaren har standardmärkningen: SS-EN 14604.

2. Rätt placering

Röken stiger uppåt. Placera brandvarnaren i taket och minst 50 cm från väggen. Gärna i anslutning till sovrummet. Har du flera våningar – placera en på varje våning.

3. Kolla batterierna

Byt batteri årligen eller när den ger ifrån sig ett pip. Ett tips är att ta för vana att byta batterier när man till exempel tar fram adventsljusstaken. Ha extra batterier hemma och be om hjälp med batteribyte om det är besvärligt.

4. Testa ofta

Testa brandvarnaren ofta, särskilt när du varit hemifrån en längre tid, till exempel på en resa. Du testar den genom att trycka in testknappen. Hör du en larmsignal fungerar den. Om den inte larmar måste du byta batteri eller hela brandvarnaren.

5. Rengör

Rengör brandvarnaren minst en gång om året. Dammsug och torka av den på utsidan.

6. På resa

I många länder där vi reser som turister finns inte samma brandskyddslagar som vi är vana vid här i Sverige. När du är ute och reser och ska övernatta – ta därför gärna med resebrandvarnare. Det är en billig livförsäkring.

Källa: Dinsäkerhet.se